Oznamy

Info - domový poriadok


Domový poriadok z dielne ZLSBD je na svete!
Mgr. Nina Sovič

Odborníci zo Združenia pre lepšiu správu bytových domov pol roka usilovne pracovali na koncipovaní vzorového domového poriadku, ktorý by obsahoval všetky náležitosti, avšak s jedným právnym bonusom – jeho vymožiteľnosťou. Najväčším problémom súčasných domových poriadkov je totiž práve nevymožiteľnosť práv ohrozených alebo poškodených vlastníkov. V bytovom dome sa môžu vyskytnúť niekedy naozaj kuriózne problémy, ktoré sú len veľmi ťažko riešiteľné. Cieľom nášho Združenia je určiť pravidlá tak, aby boli aplikovateľné v každom bytovom dome a takým spôsobom, aby boli sankcie plynúce z porušenia takéhoto domového poriadku aj právne vymožiteľné. Preto sme počas uplynulých mesiacov zbierali podnety aj od vás, aby bol domový poriadok naozaj komplexným dielom, ktoré má právny základ a bude možné s ním pracovať aj v rámci udeľovania sankcií za jeho porušenie.

To, že porušenie domového poriadku je možné sankcionovať je síce pekné, ale ako to previesť do praxe? Kto bude sankcie vyberať a akým spôsobom? Ako dokázať „neprispôsobivému“ susedovi porušenie domového poriadku? Toto sú dôležité otázky, ktoré však pre funkčnosť domového poriadku museli byť zodpovedané. O to sa postarali naši odborníci, a preto je súčasťou domového poriadku aj návod ako sankcie udeľovať a vyberať.

Aby bol domový poriadok považovaný za právne záväzný dokument a nie iba za dokument s odporúčajúcim charakterom bolo potrebné ukotviť jeho funkciu aj v zákone. Jedným z našich návrhov zmien, ktoré boli predložené parlamentu na schôdzi NR SR v druhej polovici septembra 2019 sa týkal práve domového poriadku. Tento pozmeňovací návrh prešiel do druhého čítania s podporou veľkej väčšiny poslancov. Obsahom návrhu zmien v súvislosti s domovým poriadkom bolo, že na schválenie domového poriadku je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých vlastníkov bytov a neb. priestorov v bytovým dome. V praxi tento návrh znamená, že porušenie schváleného domového poriadku bude možné sankcionovať oveľa jednoduchším spôsobom ako je tomu dnes.

Schválenie tohto návrhu môže pre správcov a predsedov spoločenstiev vlastníkov bytov a nebytových priestorov, tak ako aj ich vlastníkov, priniesť veľké zmeny. Tieto určite ocenia obyvatelia všetkých bytových domov na Slovensku, keďže štatistiky uvádzajú, že približne až 80% obyvateľov na našom území žije práve v bytových domoch, a preto by mal byť domový poriadok právne záväzným dokumentom.
 

<< Späť na predošlú stránku

Aktuálne spravujeme
136
Bytových domov
4280
Bytov
154
Nehnuteľností