Oznamy

Povinná aktivácia elektronických schránok pre SVB


Povinná aktivácia elektronických schránok pre SVB
Mgr. Michaela Macejková

Orgány verejnej a štátnej moci upúšťajú od doručovania v papierovej podobe.
Elektronická komunikácia s orgánmi verejnej moci sa postupne stáva povinnou realitou. Štát občanom sľubuje, že ak uprednostnia elektronickú komunikáciu, ušetria čas, ktorý by strávili na úradoch, pošte a pod., komunikácia s úradmi sa zefektívni, zrýchli a zjednoduší a znížia sa náklady za jednotlivé poplatky. Dobrovoľná elektronická komunikácia sa postupne nahrádza povinným používaním tejto formy komunikácie. Táto elektronická komunikácia prebieha prostredníctvom portálu www.slovensko.sk.
Aktivácia elektronických schránok na doručovanie sa v prípade právnických osôb, ktoré nemajú dobrovoľne aktivovanú elektronickú schránku a nie sú zapísané v obchodnom registri, začne 1. júna 2020 a skončí  prvým prístupom oprávnenej osoby do elektronickej schránky, najneskôr však uplynutím desiateho dňa odo dňa vykonania úkonu správcu, a teda 11. júna 2020. Do tejto skupiny osôb patria aj spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, ktoré si budú môcť do uvedeného termínu svoje elektronické schránky aktivovať na doručovanie úradných rozhodnutí dobrovoľne prostredníctvom na to určenej funkcie elektronickej schránky. Je však veľkou výhodou zriadiť si elektronickú schránku už dnes a nečakať zbytočne do júna 2020.
Zriadenie elektronických schránok upravuje zákon č. 305/2013 Z. z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o e-Governmente). Elektronické schránky zriaďuje Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu pre fyzické osoby, fyzické osoby – podnikateľov, právnické osoby, orgány verejnej moci a subjekty medzinárodného práva.
Elektronickú schránku môže majiteľ naplno využívať až po jej aktivácii. Čo potrebujete, ak sa chcete prihlásiť do elektronickej schránky?
Občiansky preukaz s elektronickým čipom– občiansky preukaz si vybavíte na oddelení dokladov okresného riaditeľstva polície. Za vydanie nového občianskeho preukazu zaplatíte 4,50 eura.
Bezpečnostný osobný kód (BOK)– 6-miestny kód potrebný na prihlasovanie, ktorý slúži na potvrdenie totožnosti držiteľa občianskeho preukazu s čipom pri elektronickej komunikácii. BOK si sami zvolíte pri preberaní vášho občianskeho preukazu s čipom na ktoromkoľvek oddelení dokladov okresného riaditeľstva Policajného zboru.
Čítačku elektronických kariet – dostanete zadarmo na oddelení dokladov.
Nainštalovaný príslušný softvér-  na prihlasovanie (eID klient), na podpisovanie (D.Signer/XAdES) a ovládač na čítačku kariet. Softvér je možné bezplatne stiahnuť z portálu Ministerstva vnútra SR alebo zo stránky ústredného portálu verejnej správy. O celom procese sťahovania a inštalácie vás budeme všetkých ako našich členov podrobne informovať jednoduchými manuálmi!
Jednou z výhod používania elektronických schránok je nepochybne prístupnosť. Podanie je možné zaslať z domu, alebo kancelárie, pričom potrebujete len počítač, prístup k internetu, príslušný softvér, občiansky preukaz s čipom a bezpečnostným osobným kódom. Ďalšou výhodou je finančná a časová úspora. Elektronické podanie je spoplatnené polovičnou sadzbou správneho poplatku, na rozdiel od rovnakého podania, ktoré sa realizuje v listinnej podobe. Podanie je možné zaslať kedykoľvek počas dňa, bez zdĺhavého čakania v rade, alebo obmedzenia úradných hodín. Medzi plusy elektronickej komunikácie patrí aj bezpečnosť, ktorá funguje na podobných princípoch ako elektronické bankovníctvo. Doručovanie v rámci tohto modulu je garantované zo zákona.

Je možné zasielať elektronické podania aj prostredníctvom bežného e-mailu?
Nie, nakoľko zákon o e-Governmente, ustanovuje, že elektronické podanie sa orgánu verejnej moci doručuje do jeho elektronickej schránky, ktorá v súčasnosti s inými elektronickými schránkami tvorí uzavretú elektronickú komunikáciu. Podanie v elektronickej podobe však je možné v prípade, že osobitný predpis explicitne pripúšťa zasielanie podaní formou e-mailu (napr. § 14 ods. 1 zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám), no takéto podanie nie je možné považovať za „elektronické podanie“ v zmysle zákona o e-Governmente. Tento zákon upravuje náležitosti elektronického podania a chápe elektronickú komunikáciu pri výkone elektronickej moci ako výmenu elektronických správ obsahujúcich podania alebo elektronické úradné dokumenty a k nim viazané prílohy.

Notifikácie o prijatí novej správy
Aby štatutár, či ním oprávnená osoba, nemuseli pravidelne kontrolovať elektronickú schránku, existuje možnosť nastaviť si notifikácie, ktoré však môžu prichádzať na ľubovoľne zvolený e-mail, na ktorý príde informácia vždy, keď bola do elektronickej schránky doručená úradná zásielka. Úradne zásielky môžu byť dvojaké a to bežné, alebo správy do vlastných rúk.

Bežné správy a správy do vlastných rúk
Bežné správy sú také, ktoré sa považujú za doručené v deň nasledujúci po dni, kedy vám boli doručené. Tieto správy nie sú opatrené tzv. elektronickou doručenkou. Správy doručované do vlastných rúk majú veľmi dôležitý obsah. Považujú sa za doručené až vtedy, keď potvrdíte ich elektronickú doručenku, bez ktorej sa vám ich obsah nezobrazí. Najskôr vám príde oznámenie o tom, že prijímate zásielku „do vlastných rúk“ (elektronická doručenka) a jej samotný obsah vám bude doručený do niekoľkých sekúnd. Skoršie potvrdenie o prijatí zásielky je potrebné za účelom oboznámenia odosielateľa o tom, že ste správu dostali a poznáte jej obsah. Ak ale elektronickú doručenku nepotvrdíte do 15 dní odo dňa nasledujúceho po dni uloženia elektronickej správy vo Vašej schránke, uplatní sa tzv. fikcia doručenia (správa sa bude považovať za doručenú aj vtedy, keď si ju neprečítate). Žiadna notifikácia Vás ale už na blížiaci sa koniec termínu na prečítanie správy doručovanej „do vlastných rúk“ neupozorní.

Pravidelná kontrola pošty
Môže sa stať, že na dôležitú správu zabudnete a neprečítate si ju včas. Je preto potrebné prezerať poštu v úradnej elektronickej schránke pravidelne. Ak si neotvoríte svoju elektronickú schránku, môžete zmeškať dôležitú lehotu pre uplatnenie vášho práva napríklad zo súdu alebo iného orgánu verejnej moci, napr. Okresného úradu. Práve ten vám doručí všetky písomnosti iba elektronicky. Súd môže doručiť do elektronickej schránky rozhodnutie, žiadosť, vyjadrenie, stanovisko, alebo iný dokument. Rozhodnutím môže byť napríklad rozsudok alebo platobný rozkaz. Ďalšou zaslanou písomnosťou môže byť výzva zo súdu na zaplatenie súdneho poplatku prípadne výzva na doplnenie podania, ak nie je zrejmé čoho sa týka, a čo sa s ním sleduje. Súd tiež týmto spôsobom môže požiadať o ďalšie skutkové tvrdenia týkajúce sa sporu. Ak súd zašle rozhodnutie, alebo výzvu do aktivovanej elektronickej schránky, má to rovnaké účinky, ako keď je takáto písomnosť doručená v obálke do poštovej schránky. Znamená to, že napríklad po doručení rozsudku do elektronickej schránky a po jeho prečítaní, alebo uplynutí lehoty uloženia, začína plynúť lehota na podanie odvolania. Preto je dôležité pravidelne kontrolovať elektronickú schránku, aby neprišlo k zmeškaniu lehoty pre uplatnenie práva, napr. na podanie opravného prostriedku proti rozsudku.

Udelenie oprávnenia inej osobe
Ak chcete, aby niekto namiesto Vás kontroloval Vašu elektronickú schránku (napríklad ak ste nejaký čas na dovolenke alebo z iných dôvodov nedostupný), môžete mu na to udeliť oprávnenie. Oprávnenie sa udeľuje jednoducho cez na to určenú funkciu nachádzajúcu sa priamo v elektronickej schránke. V udelenom oprávnení môžete určiť aj jeho rozsah, čiže či oprávnená osoba môže v elektronickej schránke robiť všetky úkony alebo napríklad len čítať správy. Dôležité však je, že oprávnenie na prístup a disponovanie s elektronickou schránkou môžete udeliť jedine tej osobe,
ktorá má elektronický občiansky preukaz a vie sa s ňou prihlásiť do vlastnej elektronickej schránky, teda musí mať čítačku čipových kariet a nainštalovanú aplikáciu eID klient. O tom, ako môžete udeliť oprávnenie inej osobe, Vás budeme informovať v našom manuály.

Sankcie za neaktivovanie elektronickej schránky
Doručovanie správ od orgánov verejnej a štátnej moci do elektronických schránok by ste nemali brať na ľahkú váhu. Je dôležité zabezpečiť si príjem elektronických dátových správ. V opačnom prípade sa o doručenej správe, ktorá vám príde ani len nedozviete. Elektronicky doručené rozhodnutie je rovnocenné rozhodnutiu, ktoré orgán verejnej moci doručuje v papierovej forme. Tieto orgány vám už nebudú doručovať listiny a dokumenty v papierovej podobe! To znamená, že rozhodnutie sa po 15 dňoch považuje za riadne doručené a prevzaté. Taktiež ak budete doručovať na súdy a iné orgány po zriadení elektronickej schránky poštu naďalej papierovou formou, môžu vám byť tieto úkony navyše spoplatnené.

 

<< Späť na predošlú stránku

Aktuálne spravujeme
136
Bytových domov
4280
Bytov
154
Nehnuteľností