Oznamy

Sanácia balkónov a lodžií s Mapei

Sanácia balkónov a lodžií s Mapei

Sanačné práce na balkónoch a lodžiách sú bežnou súčasťou obnovy bytového domu. Poškodenia sú často súčasne viditeľné na ich vrchnej i spodnej časti. Vznikli dlhoročným pôsobením vonkajších atmosférických vplyvov (CO₂, NO₂, pôsobenie síranov a pod.). Voda zatekajúca do nedostatočne krytých častí železobetónovej konštrukcie balkóna pôsobí na konštrukciu degradačne a je hlavnou príčinou korodovania oceľovej výstuže. Vplyvom mrazu v zimnom období môže súčasne prichádzať k postupnému oddeľovaniu betónových častí až po oceľovú výstuž.
Voda a vlhkosť majú nepriaznivý vplyv aj na vrchnú časť balkóna s inštalovanou keramickou dlažbou. Ak sa voda alebo vlhkosť dostanú do podkladových vrstiev prostredníctvom drobných trhlín, ktoré vznikli, napríklad v škárach, pri pôsobení mínusových teplôt v zimnom období to bude mať za následok oddeľovanie keramickej dlažby od podkladu.
Na kvalitu železobetónovej konštrukcie balkóna nepriaznivo pôsobia aj fyzikálne a mechanické vplyvy. Balkón je počas svojej životnosti vystavený rôznym deformáciám (tepelná, dynamická, zmrašťovanie atď.). Tie pôsobia nielen na samotnú konštrukciu, ale aj na ďalšie materiály, ktoré sú súčasťou systémovej skladby, akými sú, napr. potery, dlažba a pod. Niektoré deformácie sa prejavia okamžite, iné sa objavia až postupom času. Z vyššie uvedených dôvodov je preto nevyhnutné zhotovovať na balkónoch a terasách konštrukčné škáry, kontrolné (zmrašťovacie) škáry a medziľahlé dilatačné (deliace) škáry.
Typickou chybou pri realizácii balkónov v pôvodnej výstavbe panelových domoch bola aplikácia hydroizolácie v podobe bitúmenovej lepenky medzi poter a železobetónovú konštrukciu a nedostatočne zvládnutý detail medzi horizontálnou časťou balkóna fasády. /v styku vodorovnej konštrukcie balkóna a fasádou budovy/
Dnes odborníci odporúčajú lepiť dlažbu priamo na hydroizolačnú vrstvu. Ide o zásadný rozdiel v porovnaní s pôvodnými zastaranými riešeniami. Tento spôsob však zaručuje priamu ochranu cementového poteru, zamedzenie tvorby výkvetov na škárach, poréznych dlažbách a ochranu pred poškodeniami vplyvom zmrazovacích cyklov.
MAPEI ponúka na opravu balkónov a lodžií výrobky a ucelené systémy, pomocou ktorých možno vyriešiť problémy súvisiace so spodnou i vrchnou časťou balkónovej konštrukcie.

Systém Mapei pre hydroizoláciu a inštaláciu dlažby na balkóne


1. Betónový podklad
2. Kotviaci mostík
PLANICRETE
3. Cementový poter
TOPCEM PRONTO
4. Hydroizolácia (2 vrstvy so zapracovanou sklotextilnou mriežkou)
MAPELASTIC
5. Flexibilné lepidlo na dlažbu
KERAFLEX EXTRA S1
6. Keramická dlažba
7. Škárovacia malta
ULTRACOLOR PLUS
8. Tesniaci silikónový tmel
MAPESIL AC
9. Gumená hydroizolačná páska
MAPEBAND EASY
10.Epoxidové lepidlo
ADESILEX P4 alebo ADESILEX PG 1 + presyp z kremičitého piesku
11.TPE odvodňovacia priepust
DRAIN FRONT
Vybrané výrobky MAPEI v systéme balkónov



MAPELASTIC
Dvojzložková, pružná cementová malta na vodotesnú ochranu betónových povrchov, balkónov, terás, kúpeľní, spŕch a bazénov.
Technické údaje:
Miešací pomer zmesi
: A : B = 3 : 1
Spracovateľnosť zmesi: cca 1 hodinu
Minimálna aplikačná hrúbka: 2 mm
Spotreba: 1,7 kg/m2 na 1 mm hrúbky vrstvy
Balenie: súprava 32 kg, súprava 16 kg




TOPCEM PRONTO

Hotová sypká zmes na realizáciu rýchloschnúcich poterov (4 dni), s normálnou dobou tuhnutia a kontrolovaným zmrašťovaním.

Technické údaje:
Odporučený miešací pomer:
25 kg vrece TOPCEM PRONTO zmiešať s 1,7 l vody
Spracovateľnosť: 40 – 60 minút
Pochôdznosť: 12 hodín
Aplikácia: vibračnou a vyrovnávacou latou
Spotreba: 18 – 20 kg/m2 na 10 mm hrúbky vrstvy
Balenie: vrecia 25 kg


Pre viac informácií navštívte stránku www.mapei.sk


 

<< Späť na predošlú stránku

Aktuálne spravujeme
136
Bytových domov
4280
Bytov
154
Nehnuteľností