Oznamy

Umývanie, čistenie a natieranie fasády

Umývanie, čistenie a natieranie fasády

Prečo sa musí fasáda čistiť?

Fasády môžu byť napadnuté tzv. mikroorganizmami, t. j. riasami a plesňami. Rovnako môžu byť poškodené a znečistené smogom a dymom. Môžete to vidieť na mnohých bytových a rodinných domoch po celej ČR a SR. Čierne, zelené riasy a plesne sa musia odstraňovať z fasády z niekoľkých dôvodov:
z dôvodu ochrany zdravia človeka
z dôvodu nefunkčnosti ochrany zatepľovacieho systému (fasádna omietka je poškodená plesňami a riasami)
z estetického dôvodu

Čo sú plesne a riasy?

Plesne sú mikroskopické huby, ktoré odolávajú teplotám až od –15 °C až do +45 °C. Plesne na fasádach domov sú veľmi škodlivé mikroorganizmy, ktoré škodia ľudskému zdraviu, tvoria tzv. mykotoxíny.
Zelené riasy sú z rodu chlorophyta a je ich viac ako 8000 druhov. Riasy potrebujú k svojmu rastu teplo a svetlo (plesne svetlo nepotrebujú), vlhkosť a minerálne látky. Na rozdiel od plesní viažu na seba z ovzdušia CO2 a za pomoci slnečného žiarenia tvoria syntézou živiny – tzv. asimilácie.

Prečo sa riasy a plesne objavujú na fasádach?

Vlhkosť na fasáde = základ pre vznik a šírenie plesní, rias a machov. Nie je to len zväčšujúca sa vlhkosť, ale aj vlhkosť vyzrážaná na povrchu fasády. Na severných stenách, kde nesvieti slnko, tak povrch fasády nevyschýna a zvýšená vlhkosť je pre pleseň dostačujúca. V noci dochádza k ochladeniu vonkajšej vrstvy zatepľovacieho systému – fasádne omietky až o niekoľko stupňov (2 – 4 °C). Následkom tohto ochladenia sa vytvorí rosa, ktorá na severnej strane pomaly schne, niekedy ani nevyschne v priebehu dňa a proces sa opakuje. Severná strana zostáva v priebehu roka vlhká = ideálna klíma pre plesne a riasy.

Prítomnosť veľkých stromov v blízkosti fasády
Zlé klimatické podmienky – priemyselné oblasti – veľké množstvo smogu v ovzduší a časté hmly.
Zle navrhnutý zatepľovací systém – nevhodne navrhnutý rosný bod, zlá hrúbka izolantu, nepriedušný izolant – difúzne uzavretý (napr. fasádny polystyrén)
Zle vykonané detaily na fasáde
Malá hrúbka armovacej vrstvy zatepľovacieho systému = malé mikropraskliny
Oplechovanie atiky a parapetov
Malé presahy pri oplechovaní
Malý presah strechy – nedostatočné krytie fasády
Nesprávne použitý materiál realizujúcou firmou (napr. dom s rovnou strechou a použitie omietky s veľkou nasiakavosťou)
Zlá kvalita fasádnych omietok – neobsahujú biocid (alebo už je vyprchaný – staré technológie výroby fasádnych omietok)
Nedostatočná starostlivosť o fasádu, t. j. fasáda nebola nikdy umytá (prirovnanie: osobný automobil ideme tiež umyť vtedy, keď je špinavý v zime od soli alebo od blata, prachu,… i fasáda domu je špinavá od prachu, smogu, zárodkov rias alebo plesní…)

Ktoré domy je možné čistiť?

Bytové domy, Panelové domy,
Rodinné domy,
Historické objekty,
Administratívne budovy,
Komerčné objekty.

Čím sa vykonáva čistenie a umývanie fasád?

Pomocou chemických látok, ktoré obsahujú algizidy, biocidy, fungicidy a pomocou horúcej vody a pary. Medzi najväčších odborníkov na umývanie, čistenie a natieranie fasád patrí v Českej republike a na Slovensku firma UMYJEMTO patriaca k prvým, ktorí sa začali venovať umývaniu a čisteniu fasád v ČR. Naša spolupráca začala v roku 2015. Od tej doby pomáhame spoločne riešiť problémy s plesňami a riasami pre mnoho SVJ, BD a pre mnoho majiteľov rodinných domov. Vďaka špeciálnej technológii výroby fasádnych farieb, môže firma UMYJEMTO natierať nielen akýkoľvek typ fasády, ale aj historické pamiatkové chránené objekty. Predĺžené záruky a špeciálny vernostný program pre SVJ a pamiatkarov je samozrejmosťou.

Aký náter je vhodný?

* Ak je na povrchu zatepľovacieho systému viditeľná mikroprasklina (bola zle vykonaná armovacia vrstva, t.j. málo lepidla na krytie tkaniny perlinky), väčšinou sú na nej viditeľné zelené riasy. Po očistení a umytí fasády je potrebné ako prvé použiť tzv. plnič Novalith fibre alebo Calsilith fibre a mikroprasklinu vyplniť špeciálnym plničom s vláknom, čím sa vlásočnicová mikrotrhlina uzavrie. Plnič Novalith fibre a Calsilith fibre je vodeodolný a mikroporézny = je paropriepustný na vodnú paru.
* Ak je na zatepľovacom systéme veľa vlásočnicových prasklín, odporúčame urobiť rozbor spoločne s naším technikom.
* Ak fasádna omietka farbí pred umytím a čistením, je nutné použiť príslušnú fasádnu penetráciu pod základnú farbu.
* Na očistený povrch, ktorý sa nedá špecifikovať (neznáme zloženie, môže to byť napr. akrylátová alebo silikónová fasádna omietka, ale nie sme si 100 % istí), tak môžeme použiť fasádnu silikátovú farbu. Silikátová fasádna farba NOVALITH so špeciálnou technológiou APS dokáže predĺžiť životnosť fasády aj o 20 rokov. Ak vieme, že na povrchu je stará silikónová omietka, tak môžeme použiť silikónovú fasádnu farbu ARMASIL, ktorá má najväčšiu odolnosť proti poveternostným vplyvom, vďaka svojmu zloženiu a špeciálnej chemickej štruktúre silikónovej živice.
* Špecifické je čistenie, umývanie a natieranie pre historické a pamiatkové objekty (domy), ktoré sú staré viac ako jedno storočie. Fasádne nátery, ktoré je možné použiť pre tieto domy musia byť určite paropriepustné, difúzne otvorené, aby neuzavreli štruktúru povrchu historickej fasády. Preto odporúčame čo najviac prírodné fasádne farby na báze silikátu. CALSILITH fasádna silikátová farba je jedna z najlepších fasádnych farieb na historické a pamiatkové objekty na českom a slovenskom trhu. Špeciálne vyvinutá pre historické objekty a domy, roky osvedčená. Napr. riaditeľstvo Mariánskych kúpeľov bolo natreté pred 20 rokmi, zámok Kostomlaty, golfový zámoček v Ludgeřoviciach a ďalšie pamiatkové chránené objekty, zámky a stavby.
* Fasádne farby KABE Farben obsahujú:
- špeciálne UV filtre – sú veľmi stálofarebné
- špeciálne mikrotechnológie proti plesniam a riasam (mikrokapsule, ktoré sa aktivujú iba vtedy, keď prší)
Životnosť fasády domu sa po očistení a následnom natrení fasády predĺži o cca 15 – 20 rokov. Takto predĺžite životnosť svojej fasády o niekoľko rokov.
 

<< Späť na predošlú stránku

Aktuálne spravujeme
136
Bytových domov
4280
Bytov
154
Nehnuteľností