Oznamy

Výťahy v starších domoch – kedy repasovať a kedy vymeniť?

Výťahy v starších domoch – kedy repasovať a kedy vymeniť?


Staré bytové domy potrebujú renováciu z viacerých strán. Sme často svedkami výmeny okien, natierania vchodov či zatepľovania. Jednou z dôležitých zložiek, ktoré často spôsobujú vrásky, je starý výťah. Nielenže by nevyhral súťaž krásy, ale hromadia sa poruchy a je pomalý. Oblepenie tapetou príliš nepomôže. Ako sa teda postaviť k starnúcemu výťahu?

Existujú len dve možnosti


Zaoberať sa výmenou a radikálnou renováciou výťahu má zmysel pri domoch, ktoré už presiahli vek 30 rokov, a tých je na Slovensku ako maku. Nie každý bytový dom však pristupuje k výťahu zodpovedne, a tak narastá aj počet výťahov, ktoré už zďaleka nespĺňajú dnešné normy. Mnohí správcovia bytov sa spoliehajú na to, že výťah, ktorý spĺňa bezpečnosť podľa STN 27 4002:1983, je možné stále používať. Nehrozia žiadne sankcie, ale je to bezpečné? Na to, že s výťahom treba niečo robiť, upozornia štyri základné problémy. Spomaľovanie, poruchy brzdového systému alebo celkové poruchy a takisto chýbajúci pocit, že jazda je bezpečná. Vtedy je potrebné s výťahom už niečo robiť.



Modernizácia nezvládne všetko

Cesta modernizácie je v podstate len oddialenie problému. Je vhodná vtedy, ak je výťah relatívne v poriadku a potrebuje, ako sa povie, len nejako vynoviť „facelift“. Treba totiž myslieť na to, že modernizácia dokáže odstrániť len niečo. Je možné vymeniť elektrické časti výťahu, rozvádzač s frekvenčným meničom, privolávače, prípadne ovládací panel v kabíne a podobne. Na druhej strane máte stále len starý výťah.
Navyše nie vždy sa dá všetko vynoviť, a tak bytové spoločenstvo vyplytvá viac peňazí, ako keby výťah vymenili rovno. Ak siahnete po kvalitných výťahoch, ako sú LIFT COMPONENTS, budete spokojní okamžite s vysokou kvalitou. Pretože modernizácia neznamená, že výťah už bude stopercentne v poriadku, iba oddialite jeho výmenu. A to stojí zbytočné peniaze.


Pozor na kompatibilitu

Ak ste sa rozhodli repasovať, je potrebné povedať, že tridsaťročné výťahy fungovali na úplne iných systémoch ako tie súčasné. Takže k novým problémom môže dochádzať aj pri miešaní starých výťahov s novými komponentmi. Nastávajú ďalšie technické komplikácie. Opravy stoja ďalšie peniaze a nakoniec miniete omnoho viac, ako keby ste spravili kompletne nový výťah.


Stanovte si požiadavky



Skôr ako sa rozhodnete renovovať alebo meniť výťah, je vhodné stanoviť si, aký výťah vôbec môžete použiť a aký by ste potrebovali. Krátky audit vám spraví najlepšie výťahová spoločnosť, ktorá zabezpečuje aj renovácie, aj výmeny výťahov a dokáže posúdiť na základe odborných parametrov, ktorá cesta bude pre váš výťah lepšia. Jednou z nich je firma IMAR s dlhou históriu na trhu a množstvom spokojných zákazníkov. Pracuje s kvalitnými výťahmi LIFT COMPONENTS.

Týmto postupom sa dostanete k technickej špecifikácii a potom si už môžete voliť jednotlivé parametre výťahu, ako je komfort jazdy, hlučnosť, presnosť zastavovania, porovnať energetické nároky, porovnať estetiku, výťahu. Takisto aj to, či bude výťah bezbariérový, prípadne aké bude mať ovládacie prvky, ventiláciu, krízové tlačidlá a podobne. Treba však povedať, že toto bude možné úplne zohľadniť iba v prípade, ak budete výťah meniť, pri rekonštrukcii budete vždy limitovaní starými možnosťami.



Prečo výťah rovno vymeniť?


Niekedy sa môže stať, že je možné výťah rekonštruovať aj vymeniť. No tu prichádza do hry faktor peňazí. Renovácia je síce lacnejšia, ale raz aj tak bude potrebné výťah vymeniť. Žiadna renovácia nevydrží toľko, ako nový výťah. Takisto len výmenou výťahu dokážete zlepšiť energetickú náročnosť, znížiť poruchovosť, odstránite všetky bezpečnostné riziká naraz a máte výťah v súlade s najnovšími platnými normami.


Spoločenstvo vlastníkov by malo uvažovať do budúcnosti


Vymeniť výťah nie je lacná záležitosť, no so zástupcami vlastníkov bytov je potrebné hovoriť práve o budúcnosti celého bytového domu. Aké sú ceny za renováciu, opravy, výmenu, servis, ale napríklad aj o tom, aká je záruka. To všetko sú veci, ktoré je potrebné zohľadniť. Netreba zabúdať ani na to, že nový výťah uspokojí omnoho viac obyvateľov. Pretože rekonštrukcia a následne ďalšie a ďalšie opravy nielenže stoja peniaze, ale aj pravidelne obmedzujú nájomníkov. Pričom vymenený výťah slúži opäť dlhé roky bez obmedzení.


ZDROJ: PR článok spoločnosti I.MAR spol. s r.o.

 

<< Späť na predošlú stránku

Aktuálne spravujeme
136
Bytových domov
4280
Bytov
154
Nehnuteľností